Eikö töissä tienaa enään tarpeeksi? Suomalaisten Pikavippiongelma

Mielenkiintoinen ilmiö on Suomessa erittäin suositut pikavipit. Verrattuna muihin pohjoismaihin, ovat pikalainat saaneet Suomessa suosiota aivan eri tavalla kuin naapurimaissamme.

Esimerkiksi Tanskassa tai Norjassa pikavippi -sanalla haetaan tietoa noin 6000 kertaaa kuukaudessa. Suomessa tämä määrä on yli 40000 kertaa. Väkiluku on melko samoissa lukemissa, joten tätä eroa voi pitää todella merkittävänä. Suomeen onkin ilmaantunut laaja ala erilaisia vippejä ja niihin liittyviä asioita. Näitä ovat mm. vertailusivustot sekä erilaiset lukuisat lainafirmat. Jotain kertoo myös se, että Suomi on ainoita maita, joissa on oikeasti kysyntää perustaa oma sivu 18-vuotiaiden vippejä varten.

Miksi pikavipit ovat Suomessa niin suosittuja?

pikavipit Suomessa

Onko vippailu rahan polttamista vai pelastus arjen ongelmiin?

Kysymyksenä esiin nouseekin, mikä saa pikalainojen suosion nousemaan juuri Suomessa niin korkealle? (Pikalainakeskus.fi) Eikö suomalaiset muka ole varakkaita ja hyvin toimeentulevia, kuten aina sanotaan? No vastaus on eri, riippuen keneltä sitä kysyy. Kysy asiaa varakkailta poliitikoilta tai yritysjohtajilta, ja saat todennäköisesti kuulla kuinka palkat Suomessa ovat korkeita. Toisaalta suuri osa vähemmän tienaavista valittaa, että rahat eivät tahdo millään riittää elinkustannuksien kattamiseen, saati sitten hauskan pitämiseen.

Totta on että palkkataso on Suomessa korkea maailmaalla verrattuna. Mutta samoin on myös hintataso, ja sen takia palkan riittävyys ei ole sitä miltä se näyttää ulkopuolisista. Samaa voi nähdä myös viime vuosien uutisoinnista, jossa kerrotaan kuinka työttömyys on kasvanut ja asumistukea saa enemmän ihmisiä kuin koskaan. Ihmisillä ei varsinkaan kaupungeissa ole enään varaa monesti maksaa edes omaa asuntoaan, vaan siihen tarvitaan jo valtion tukea. Meillä vaikuttaakin olevan iso joukko ihmisiä, jotka eivät tule oikein enään toimeen omillaan. Heitä ovat mm. työttömät, osa-aika työllisestetyt ja heikosti palkat pääkaupunkiseudulla.

Moni heistä on ongelmissa, jos tulee jotakin isompaa menoa, ja osa heistä kääntyää pikavippien puolelle ongelman tullessa. Ja tämä on mielestäni se suurin syy, miksi pikavipit  ja muut nettilainat ovat niin suosittuja Suomessa 2018.

Pikalainat – Eduksi vai haitaksi

Pikavipit olivat paljon keskustelussa erityisesti 2010 -luvun alussa, mutta ovat sittemmin jääneet pois valokeilasta. Iso syy tähän on varmasti vuoden 2013 lakimuutos, jonka piti tuhota tämä ala kokonaan. Ala kuitenkin koki vain muodonmuutoksen, ja elää aivan yhtä hyvin kuin ennenkin. Vain hieman eri nimellä. Enään ei puhuta pikavipeistä, vaan kulutusluotoista. Pikalainat ovat väistyneet ja esiin on noussut joustoluotot. Nimet ovat hieman vaihtuneet, mutta pinnan alla elää sama pelottava mörkö.

Vipit ovat vaarallisia, mutta joskus tarpeellisia. Tämän takia niiden suoraan kieltäminenkin on hieman ikävä asia. Niitä voi käyttää sekä oikein että väärin, ja oikein käytettynä ne voivat pelastaa tukalilta rahatilanteilta. Väärin käytettynä ne voivat pilata elämän vuosien ajaksi.

Pitäisikö pikalainat tai luotot sitten kieltää? Se on monimutkainen kysymys, johon ei mielestäni voi antaa yhtä oikeaa vastausta. Niillä on sekä hyviä että huonoja puolia, joiden puolesta voidaan argumentoida kumminpäin tahansa.

Totta on kuitenkin, että on huolestutta suuntaus, jos työssäkäyvät joutuvat enemmänkin näiden lainojen puoleen kääntymään. Se kertoo jotakin yhteiskunnastamme, ja palkkojen jäämisestä jälkeen. Mutta mitä tälle voi tehdä? Se on taas iso ja monimutkainen kysymys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *