Istumisen vaarat & niiltä suojautuminen

Toimistotyöt eivät ole terveellisiä. Tämä on käynyt meille kaikille selväksi viime aikojen tutkimustuloksista, joiden saatuja tuloksia on kailottu lähes jokaisessa lehdessä. Sen sijaan, että keskittyisimme pohtimaan istumisen ja toimistossa työskentelyn terveellisyydestä, voimme sen sijaan etsiä keinoja joiden avulla voimme vähentää sen haitallisuutta.

istumatyöVaikka istumista pidetäänkin nykyään pahana, on se monilla välttämätön paha töissä olossa. Vaikka joissakin toimistoissa onkin alettu ottamaan käyttöön jo erilaisia seisomapöytiä ja muita istumista vähentäviä ratkaisuja, joutuu suuri osa ihmisistä yhä tekemään suurimman osa töistää näytteen ääressä istuen.

Miten tämän haitallisia vaikutuksia sitten voisi vähentää, no katsotaan joitakin keinoja tässä artikkelissa.

Nouse seisomaan useasti

Istumisen ongemlat ovat sitä pahempi, mitä pidempään ihminen istuu yhtäjaksoisesti. Tätä voi helposti vähentää nousemalle tasaisin ja melko lyhyin väliajoin seisomaan, ja ottamalla vaikka muutaman askeleen lähiympäristössä. Jo minuutin tai kahden pieni liikunta auttaa kummasti istumisen haitoilta suojautumiseen.

Vältä turhaa istumista

Jos mahdollista, voit hoitaa askareitasi ja muita toimia seisoaltaan tai muuten kuin istualteen. Voit esimerkiksi pitää taukosi seisten, juoda vaikka kahvisi seisten lounastilassa ja vaikkapa pitää jopa palavereja ja keskustelutilaisuuksia seisaalteen.

Käyttämällä aivojasi vois selvitä monista tilanteista ilman pakollista istumista, usein jopa todella pienellä vaivalla.

Kokeile muita ratkaisuja kuin perus toimistotuolia

Seisomapöydät ovat tietenkin se paras ratkaisu istumista vastaan, mutta pitkälle pääset myöskin monilla muilla ratkaisuilla.

Eräs melko suosittu on mm. satulatuolit, joissa istuessa saat aktivoitua paremmin syvät vatsalihakset ja muut tukirangan lihakset, jonka ansiosta myöskin verenkiertosi toimii paremmin.

Pidä vapaa-aikasi aktiivisena

Monet rojahtavat raskaan työpäivän jälkeen sohvalle TV:n ääreen, ja viettävät siellä jopa tuntikausia passiivisena ja huonossa asennossa.

Jos kuitenkin voit pitää itsesi liikkessä töiden ulkopuolella, voit estää monien istumisesta aiheutuvien ongelmien syntyä kotoa käsin.

Pidä huolta kehostasi ja terveydestäsi

Pitämällä muuten hyvää huolta terveydestäsi, estät myöskin selvästi istumisesti aiheutuvien ongelmien syntymisen todennäköisyyttä ja nopeutta. Tähän kuuluu tietenkin niin terveellinen ruokavalio, hyvät liikuntatavat sekä riittävä unensaanti.

Myös erilaisten ravinteiden oikea saanti, oli se sitten ruoan tai lisäravinteiden kautta on hyvä keino saada pientä boostia terveyteensä.

Eräs mielenkiintoinen, juuri toimistotyöntekijöille sopiva ravintolisä voisikin olla arginiini. Arginiini nimittäin vaikuttaa suojaavan erityisen hyvin verensuonien toimintaa, vähentäen verenpainetta. Tämän lisäksi se suojaa mm. diabeteksen syntyä, joka on toinen yleinen paljon istuvia kohtaava vaiva.

Arginiini on melko edullinen ravintolisä, jota saa nykyään aika monesta eri paikasta. Voit lukea kyseisestä aineesta tarkemmin vaikka seuraavasta kirjoituksesta: “Arginiini & L-arginiini – Verisuonet Kuntoon ja Rasva Palamaan

Tasainen, rauhallinen liikunta on avain terveyteen

seisomapöytä

Jos mitenkään mahdollista, hanki itsellesi seisomatyötä tukeva pöytä

Sen sijaan, että yrittäisit liikkua kovaa tunnin ajan, ja luullen että se riittäisi istumisen aiheuttamien ongelmien torjumiseen, kannattaa sinun yrittää kerätä kevyttäkin, jopa hyötyliikunnaksi kutsuttavaa liikuntaa päivän aikana.

Kun pidät itsesi aktiivisena ja liikkeessä, saat verenkiertosi toimimaan kunnolla ja säästyt monilta istumisen ongelmilta. Tärkeää onkin pitää itsensä liikkeessä, oli tämä liike sitten kuinka pientä tahansa. Jo tuolilla asennon vaihtaminen on parempaa kuin siinä samassa asennossa pitkään kököttäminen.

Pidä siis itsesi aktiivisena ja liikkeessä, niin olet sitten kunnossa vielä vanhanakin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *